Pulled pork Offset-savustimella
Pulled pork eli nyhtöpossu on yleistynyt ravintoloiden ruokalistoilla ja valmisruokina kaupoissa viime vuosina. Tämä on yksi pyhimmistä amerikkalaisen grillaamisen lopputuotteista. Lihan repiminen tai nykykielellä riipiminen on lähtöisin Carolinasta, jossa liha hiljalleen kypsennettiin hiilillä ja hikkorilla savustaen niin kypsäksi, että sen sai sormin suikaleiksi.
Ainekset
4 annosta
- 5 dl omenaviinietikkaa
- 1 rkl karkeaa suolaa
- 1-3 tl rouhittua mustapippuria
- 1-3 tl chilihiutaleita
- 1 kpl pieni sipuli
- 1 kpl jalapeno ohuina viipaleina
Ruiskutettava etikkakastike
- 5 dl omenaviinietikkaa
- 0.5 dl ketsuppia
- 2-4 rkl fariinisokeria
- 4 tl karkeaa suolaa
- 0.5 dl srirachaa
- 1-2 tl tulista chilijauhetta
- 1-2 tl rouhittua mustapippuria
Carolainalainen etikkakastike
- 2 kg Possua Boston Butt -leikkauksella, lapapaisti tai kassler
- Omenapuun paloja
- Hikkoripuun paloja
- Briossisämpylöitä
- Juustosalsaa
- Majoneesia
Pulled pork
Valmistusohje
Sekoita ruiskutettavan etikkakastikkeen ainekset keskenään. Pilko chilit ja sipuli pieniksi, jotta ne mahtuvat suihkepulloon, eikä imuputki tukkeudu. Anna maustua vähintään tunnin ja kaada seos suihkepulloon.
Sekoita Carolainalaisen etikkakastikkeen ainekset kattilassa, kiehauta ja siirrä puhtaisiin lasipurkkeihin.
Aseta liha keskelle Offset-savustinta. Ruiskuttele lihaa kauttaaltaan etikkakastikkeella vähintään tunnin välein. Mitä kosteampana saat lihan pysymään, sen paremmalta se maistuu. Pyri kuitenkin pitämään lämpötila 120 asteessa. Lisää savustimeen tunnin välein puunpala, mikäli haluat savuisemman maun. Valmistukseen menee noin 5–8 tuntia. Liha on sopivan kypsää, kun sen sisälämpötila on 92 astetta.
Ota kypsä liha laakealle tarjottimelle tai isoon kulhoon. Riivi liha esimerkiksi kahdella haarukalla. Lisää riivitylle lihalle carolainalainen etikkakastike. Ei kuitenkaan kannata kaataa kaikkea, vaan mausta mielesi mukaan. Lopun etikkakastikkeen voi laittaa pöytään tarjolle kannussa.
Valmista esimerkiksi pulled pork hampurilaiset laittamalla ensin sämpylälle majoneesi, pulled pork, juustosalsa ja coleslaw.