Piharakennuksen ostajan opas
Piharakennukset ovat monipuolisia ja käteviä lisäyksiä pihan käyttöön, olipa kyseessä sitten kesämökki, pihasauna, leikkimökki tai vierasmaja. Tässä oppaassa kerromme, mitä tulee huomioida ennen piharakennuksen ostoa ja asennusta.
Tarvitseeko piharakennus rakennusluvan?
Ennen piharakennuksen tilaamista on tärkeää selvittää, edellyttääkö rakentaminen luvan tai ilmoituksen. Käytännöt vaihtelevat kunnittain, joten asia tulee selvittää oman alueen rakennusvalvonnasta tai teknisestä toimesta. Rakennuksen sijoittelussa tontille on huomioitava etäisyysvaatimukset tontin rajoihin ja muihin rakennuksiin. Lisäksi on hyvä kuulla naapureita ennen rakentamisen aloittamista. Mahdollisesti tarvittavat luvat tulee olla kunnossa ennen asennuksen aloittamista.
Miten saan rakennusluvan?
Rakennusluvan myöntää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Luvan hakemiseen liittyy rakennuksen sijoittamisen edellytysten ja olennaisten teknisten vaatimusten tarkastelu. Myös muita lupia, kuten toimenpidelupa ja purkamislupa, käsitellään samassa prosessissa. Rakennuslupaa hakee rakennuspaikan haltija, kuten omistaja. Hakemus tehdään kirjallisesti kunnan rakennusvalvontaan.
Katso kaikki piharakennukset.
Uusi rakennuslaki 2025 - Alle 30 neliömetrin piharakennukset ilman lupaa
Vuoden 2025 alussa voimaan tullut uusi rakennuslaki helpottaa piharakennusten rakentamista, sillä ilman lupaa voi rakentaa enintään 30 neliömetrin tai 120 kuutiometrin suuruisen rakennuksen, jos tontilla on rakennusoikeutta. Lisäksi alle 50 neliömetrin katokset ja alle 30 metrin korkuiset piiput ja mastot on vapautettu lupamenettelystä, mikä tuo merkittäviä kustannussäästöjä. Uudistuksessa entiset rakennus- ja toimenpideluvat on korvattu yhdellä rakentamisluvalla, mikä yksinkertaistaa lupaprosessia. Lue lisää artikkelista Piharakennus ilman rakennuslupaa - 5 tärkeää asiaa vuoden 2025 rakennuslaista.
Miten valita oikea perustus piharakennukselle?
Piharakennusten perustusten suunnittelu on tärkeä vaihe, joka vaikuttaa merkittävästi rakennuksen kestävyyteen ja pitkäikäisyyteen. Perustustapa määräytyy useiden tekijöiden mukaan, kuten maaperän laatu, tontin korkeussuhteet, routivuus ja pohjaveden korkeus. Routiva maaperä voi rikkoa rakennuksen rakenteita jo ensimmäisen talven jälkeen. Suorilla ja routimattomilla perustuksilla varmistat että piharakennuksesi kestää ja pysyy hyväkuntoisena vuodesta toiseen. Pienemmille piharakennuksille riittää yleensä harkko- tai laattaperustus. Asennus voidaan tehdä myös esimerkiksi ruuvipaaluilla, jos maa ei ole liian kivikkoinen. Alan ammattilaiselta kannattaa tarvittaessa kysyä maaperän laatu ja sopiva perustusmalli. Piharakennuksen valmistajalta saat tarvittavat ohjeet ja esimerkiksi harkkoperustuskuvat, jos teet perustukset itse.
Katso kaikki maanrakennus ja perustukset -tuotteet.
Katso kaikki pilariperustukset.
Katso kaikki harkkoperustukset.
Miten tarkistaa ja varastoida materiaalitoimitus?
Ennen materiaalitoimituksen saapumista on hyvä sopia kuljetusliikkeen kanssa, minne toimitus toimitetaan. Raskaalla kalustolla toimitettavat materiaalit tarvitsevat esteettömän pääsyn purkupaikan läheisyyteen. Purkupaikan on oltava tasainen ja tukeva, ja sen tulee sijaita enintään 20 metrin etäisyydellä asennuspaikasta. Materiaalitoimituksen saavuttua tulee tarkistaa, että paketit ovat ehjiä ja vaurioitumattomia. Jos huomaat puutteita toimituksessa, ota valokuvat ja lähetä ne asiakaspalveluumme pikimmiten. Materiaalitoimitusta tulisi säilyttää asennushetkeen asti maasta irti nostettuna ja suojattuna sadetta ja aurinkoa vastaan.
Miten valita ja asentaa katemateriaali?
Piharakennukset toimitetaan yleensä ilman katemateriaalia. Valitse pihaympäristöön ja piharakennukseen sopiva katemateriaali, kuten rulla- tai palahuopa tai kattopelti. Tiilikatetta suositellaan harvoin kevyiden piharakennusten painorajoitusten vuoksi. Kate on asennettava välittömästi rakennuksen pystytyksen jälkeen säänkestävyyden takaamiseksi. Katteen lisäksi hanki yhteensopivat tippa- ja räystäspellit sekä sadevesijärjestelmä (vesikourut ja -rännien). Asennuksen voi tehdä itse tai tilata asennuspalvelun meiltä.
Katso kaikki kattorakenteet.
Miten käsitellä piharakennuksen pinnat?
Piharakennuksen pintakäsittely on tehtävä heti rakennuksen pystytyksen jälkeen sään salliessa. Käytä tuotevalmistajan suosittelemia aineita huomioiden piharakennuksen pohjamateriaali. Käsittelemätön puu alkaa pian oireilla kosteudesta. Puupinnat käsitellään yleensä ensin puuta suojaavalla kyllästeellä, minkä jälkeen voidaan käyttää kuultavaa puunsuojaa tai peittävää ulkomaalia. Sisä- ja ulkopinnat käsitellään eri aineilla.
Katso kaikki puunsuojat ja öljyt.
Katso kaikki ulkomaalit.
Vinkkejä piharakennuksen kunnossapitoon
Kohtele piharakennusta kuten pääasuinrakennustasi. Poista talvisin liika lumikuorma katon päältä. Huolehdi, että piharakennuksen huoltotoimenpiteet, kuten maalaus ja pintakäsittely, tehdään säännöllisesti. Tämä auttaa suojaamaan rakennuksen puuosia ja pidentämään sen käyttöikää. Käytä suositeltuja maalituotteita ja käsittelyaineita. Hyvä ilmanvaihto auttaa säilyttämään sisätilat raikkaina ja turvallisina. Älä sijoita kasvillisuutta kiinni rakennuksen seiniin.
Ota yhteyttä ja kysy lisää
Netraudasta löydät paljon kalusteita ja materiaaleja sisätilojen sisustukseen sekä pihan maisemointiin mökin ympärillä. Ota yhteyttä myyntipalveluumme niin voimme auttaa sinua unelmien toteuttamisessa! Voit ottaa yhteyttä meihin chatissa, sähköpostilla myynti@netrauta.fi, soittamalla 029 1800 220 tai asennuspalvelun tarjouslomakkeella.