Black Month tarjoukset voimassa ENÄÄ TÄNÄÄN:
Valaisimen asennus kattoon ja seinään

Valaisimen asennus kattoon ja seinään

Valaisimissa on mallista ja käyttötarkoituksesta riippuen erilaisia asennustapoja. Tutustu eri asennustapoihin sekä -ohjeisiin ja välty yllätyksiltä, kun tilaat uuden valaisimen.

Kattovalaisimen asennus | Seinävalaisimen asennus | LED-valonauhan asennus

Muista turvallisuus!

Ota sulake aina pois päältä ennen valaisimen asennusta turvallisuuden takaamiseksi ja huomioi, että kiinteiden valaisimien kytkentä on sallittu vain sähköasentajan toimesta. Lampun asennus kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi, jos et tiedä mitä teet.

Meiltä saat laajan valaisinvalikoiman lisäksi myös katto- ja seinävalaisinten asennuksen sekä muut kodin sähkötyöt edullisella tuntiveloituksella.

Ota sulake aina pois päältä ennen valaisimen asennusta

Miten kattovalaisin asennetaan?

Kattovalaisimien asennustavat vaihtelevat valaisimen ominaisuuksien ja muodon mukaan. Kattolamppuja ovat tyypillisesti riippuvalaisimet, plafondit, kohdevalaisimet ja alasvalot. Helpoin tapa on valaisimen asentaminen koukkukannen päälle, jos valaisimen rakenne mahdollistaa sen. Muussa tapauksessa valaisin asennetaan jakorasian päälle, suoraan kattopintaan tai kattoon upotettuna. Lisäksi on saatavilla kiskovalaisima sekä pinta-asennettavia, normaalilla pistotulpalla varustettuja kattovalaisimia.

Miten kattovalaisin asennetaan koukkukannen päälle?

Suomessa kotitalouksien kattojakorasioiden päälle asennetaan yleensä koukkukannet, joissa on pistorasia valaisimen pistotulpalle sekä ripustuskoukku. Valaisin, jonka rakenne on suunniteltu koukkukannen päälle asennettavaksi, on helppo ja nopea kytkeä itse.

Jos valaisimessa ei ole pistotulppaa valmiina, voi sen asentaa liittämällä johdot sokeripalalla (ns. kytkentärima) tai jousiliittimellä. Saman väriset johdot tulevat aina vastakkain. Johdot puristetaan sokeripalaan pienen ruuvimeisselin avulla. Jousiliittintä painetaan ja johdot asennetaan sopiviin reikiin. Pistotulppia myydään erikseen maadoitettuna ja maadoittamattomina - valitse sopiva pistotulppa valaisimen asennusohjeen ohjeiden mukaan.

Kun valaisimen asennustavaksi on ilmoitettu koukkukannen päälle, voidaan valaisin helposti asentaa myös kohteisiin, joissa katossa on vain koukku ja sokeripalaan liitetyt johdot. Tämä on tyypillistä vanhemmissa kotitalouksissa. Pistotulpalla varustetuista valaisimista otetaan pistotulppa pois löysäämällä sokeripalan ruuveja pienellä ruuvimeisselillä, jolloin pistotulpan johdot irtoavat sokeripalasta (jos valaisimessa on jousiliitin, purista liitintä, jolloin johdot irtoavat liittimestä). Tämän jälkeen valaisin asennetaan suoraan sokeripalaan liittämällä valaisimen johdot samanväriset johdot vastakkain ja ripustamalla valaisin katon koukkuun.

Lampun asennus koukkukannen päälle
Kattovalaisimen asennus koukkukannen päälle.
Lampun asennus sokeripalalla
Kattovalaisimen asennus sokeripalaan ja koukkuun.

Miten kattovalaisin asennetaan jakorasian päälle?

Valaisimilla, jotka eivät rakenteensa puolesta mahdu koukkukannen päälle, on usein asennustapana jakorasian päälle asennus. Koukkukansi tulee poistaa paikaltaan ja valaisimen johdot kytketään jakorasiaan sokeripalalla tai jousiliittimellä saman väriset johdot vastakkain. Valaisimen mukana toimitettava asennusrauta ruuvataan jakorasiaan ja valaisin asennetaan asennusrautaan kiristämällä se tukevasti ruuveilla kiinni.

Lampun asennus jakorasiaan

Miten kattovalaisin asennetaan suoraan kattopintaan?

Kun valaisin on kookas, on sen asennustapana usein kiinteä asennus suoraan kattopintaan. Valaisimen voi kytkeä koukkukannen pistorasiaan, jos valaisimen kupu sopii sen päälle. Muussa tapauksessa koukkukansi tulee ottaa pois jakorasiasta ja valaisin kytketään sokeripalalla tai jousiliittimellä yhdistämällä saman väriset johdot vastakkain. Valaisin ruuvataan kiinteästi kattoon asennusohjeessa kuvatuista paikoista. Kattoon kiinnityksessä tulee ottaa huomioon katon materiaali ja valita sen mukaan sopivat kiinnikkeet ja ruuvit.

Kattopintaan asennettavat valaisimet ovat kiinteitä valaisimia, joiden asennus on sallittu vain sähköasentajan toimesta.

Lampun asennus suoraan kattopintaan

Miten upotettava kattovalaisin asennetaan?

Led-paneelit ja -plafondit sekä alasvalot ovat usein upotettavia kattovalaisimia. Näille valaisimille sähkövedot vedetään kattopinnan yläpuolelle ja valaisin asennetaan lampun mittojen mukaan tehtyyn reikään jousikiinnityksellä. Näin valaisin puristuu aukkoon tukevasti kiinni ja lopputulos on siisti ja viimeistelty. Upotettavia valaisimien valinnassa tulee ottaa huomioon asennussyvyys. Lampun rakenteellisen syvyyden lisäksi tulee huomioida valaisimen lämmöstä aiheutuva tilan tarve. Vaaditut asennussyvyydet löytyvät valaisimien tuotetiedoista.

Upotettavat kattovalaisimet ovat kiinteitä valaisimia, joiden asennus on sallittu vain sähköasentajan toimesta.

Upotettavan kattovalaisimen asennus

Mitä tarkoittaa kattovalaisimen pinta-asennus?

Pinta-asennettavat kattovalaisimet ovat usein ikkuna- tai koristevalaisimia. Ne kytketään normaaliin pistorasiaan pistotulpalla, joka on yleensä valaisimissa mukana. Usein näihin valaisimiin kuuluu myös ripustusrengas sekä sähköjohtoon liitetty on/off-kytkin.

Kattovalaisimen pinta-asennus

Miten kiskovalaisin asennetaan?

Valaisinkiskoon kiinnitettäviä kohdevalaisimia käytetään paljon liiketilojen valaistuksessa, mutta ne sopivat hyvin myös kotitalouksiin. Uusien yksittäisten kiskovalaisimien oston yhteydessä kannattaa varmistaa olemassa olevan kiskojärjestelmän ja valaisimen yhteensopivuus, sillä kiskojärjestelmiä on useita erilaisia. Suomessa yleisimmin on käytössä Nordic Aluminium 1- ja 3-vaihekiskot.

Kiskovalaisimet asennetaan asettamalla ja lukitsemalla valaisin paikalleen sopivaan kohtaan. Muista, että kiskoon liitettävien valaisimien määrä saattaa olla rajoitettu ja kiskon sähkötekninen maksimikuorma tulee huomioida valaisimia liitettäessä kiskoon.

Kiskojärjestelmät ovat kiinteitä valaisimia, joiden asennus on sallittu vain sähköasentajan toimesta, mutta yksittäisiä kiskovalaisimia voi siirtää, asentaa ja poistaa myös itse.

Kiskovalaisimen asennus

Miten seinävalaisin asennetaan?

Seinävalaisimissa on myös erilaisia asennustapoja. Ne voivat olla kiinteitä eli suoraan seinäpintaa asennettavia valaisimia tai upotettavia valaisimia. Nämä molemmat asennustavat vaati sähköasentajan asennuksen. Ns. pinta-asennettavat valaisimet kytketään normaaliin pistoasiaan ja niitä voi asentaa myös itse.

Miten seinävalaisin asennetaan suoraan kiinteästi seinäpintaan?

Suoraan seinäpintaan kiinteästi asennettavia seinävalaisimia ohjataan pistorasiasta ja niille sähköjohdot tulee tavallisesti suoraan seinästä. Tavallisesti kiinteästi seinään asennettavissa valaisimissa on mukana asennusrauta, joka ruuvataan seinään sopivilla kiinnikkeillä. Sähköasennus tehdään sokeripalan avulla, jonka jälkeen valaisin kiinnitetään asennusrautaan.

Suoraan seinään asennettavat valaisimet ovat kiinteitä valaisimia, joiden asennus on sallittu vain sähköasentajan toimesta.

Seinävalaisimen asennus suoraan seinäpintaan

Miten asennetaan pinta-asennettava seinävalaisin?

Pinta-asennettava eli pistotulpalla pistorasiaan asennettavat seinävalaisimet on helppo asentaa itse. Valaisin kiinnitetään seinään valaisimen ohjeiden sekä seinämateriaalin mukaan. Joissain malleissa on mukana asennusrauta tai teline seinäasennusta varten. Valaisimissa on valmiina pistotulpallinen sähköjohto. Valaisinta ohjataan on/off-kytkimellä, joka sijaitsee johdossa tai valaisimessa.

Seinävalaisimen pinta-asennus

Miten upotettava seinävalaisin asennetaan?

Portaiden ja käytävien valaisemiseen käytetään paljon upotettavia seinävalaisimia. Tavallisesti ne sijoitetaan lähelle lattiaa, jolloin saadaan valoa juuri sinne missä sitä tarvitaan. Tällaisien valaisimien asennustavat ovat valmistaja- ja mallikohtaisia. Yleensä asennus tehdään valaisimen mukana tulevalla asennuskotelolla. Kotelo asennetaan sopivaan reikään ja valaisin kiinnitetään koteloon.

Upotettava seinävalaisimet ovat kiinteitä valaisimia, joiden asennus on sallittu vain sähköasentajan toimesta.

Upotettavan seinävalaisimen asennus

Miten seinävalaisin asennetaan kojerasiaan?

Kiinteästi asennettavat merkki- tai yövalot voivat olla kojerasiaan asennettavia valaisimia. Asennus tapahtuu samoin kuten valokatkaisijoiden ja pistorasioiden asennukset, jotka ovat sallittu vain sähköasentajan toimesta.

Seinävalaisimen asennus kojerasiaan

Miten LED-valonauha asennetaan?

LED-nauhat mahdollistavat monipuolisen valaistuksen sinne, mihin tavallisilla valaisimilla on vaikea päästä. Ne ovat esim. loistavia epäsuoran valaistuksen toteutuksissa. LED-valonauha on helppo asentaa ja sen voi tehdä myös itse, sillä valonauhat toimivat yleensä 12 tai 24 voltin jännitteellä, eli niitä ei voi suoraan kytkeä kodin sähköjärjestelmään vaan ne tarvitsevat LED-muuntajan, joka kytketään pistorasiaan. Jos LED-nauhan muuntaja halutaan liittää kiinteästi sähköverkkoon, kytkennät pitää olla sähköasentajan suorittamia.

Mitä minun pitää tietää LED-nauhan asentamisesta?

  • LED-nauhat voidaan katkaista haluttuun mittaan saksilla. Katkaisukohdat on merkitty nauhaan saksien kuvalla.
  • LED-nauha kiinnitetään nauhan nurjalla puolella olevalla tarranauhalla. Saatavilla on myös asennusta helpottavia asennusprofiileja, joilla myös lopputulos on siistimpi ja huolitellumpi. Asennusprofiileja tulisi käyttää aina kaikissa yli 9,6 W/m LED-nauhoissa jäähdyttämisen vuoksi. Näin tehokkaiden LED-valojen käyttöaika pitenee.
  • Jos LED-nauha myydään ilman muuntajaa, valitse sopiva muuntaja LED-nauhan tehon ja pituuden mukaan. Muuntajan 12/24 voltin puolelle liitetään valonauhan + ja – johtimet ja 230V puolelle pistotulppa (tai N ja L johtimet kiinteään sähköverkkoon kytkemistä varten).
  • LED-nauhoja voi jatkaa liittimillä tai juottamalla kaksinapainen johdin liitoskohtaan.
LED-nauhan asennus

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.