Säästä sähköä ja energiaa kotona
Odottaako lämmin sauna tyhjillään saunojia tai jääkö valot päälle turhaan pitkäksi aikaa? Pienillä muutoksilla arjessa saattaa olla iso merkitys sähkölaskuun. Katso vinkit energiatehokkaampaan arkeen!
Valaistus | Kylmälaitteet | Kylpyhuone ja sauna | Ruoan valmistaminen | Pesukoneet
Säästääkö valojen sammuttaminen sähköä?
Valojen sammuttaminen säästää sähköä, vaikkakin LED-valojen käytön yleistyttyä valaistuksen energiatehokkuus on parantunut huomattavasti. Suomalaiskodeissa valaistukseen kuluu keskimäärin alle 10 % kodin sähkönkulutuksesta. Parantamisen varaa on kuitenkin aina!
- Vaihda viimeistään nyt vanhat lamput energiatehokkaisiin LED-polttimoihin. Vanhojen lamppujen käyttäminen ”loppuun” ei välttämättä ole energiatehokasta.
- Sammuta valot huoneista, joissa ei oleskella.
- Hyödynnä luonnonvalo. Likaiset ikkuna voi vähentää luonnonvalon tehoa jopa 40 %, joten pese kodin ikkunat vähintään kerran vuodessa.
- Kiinnitä huomiota lamppujen energiamerkintöihin ja panosta laatuun! Huonolaatuiset, halvat lamput palavat loppuun nopeammin ja kuluttavat enemmän sähköä. Halvin lamppu ei siis aina pidemmän päälle ole edullisin vaihtoehto.
- Hyödynnä älyvalaistuksen ominaisuudet! Älyvalojen käyttö ja ohjelmointi on helppoa, ja esim. ajastukset lisäävät kustannussäästöjen lisäksi myös asumismukavuutta. Voit luoda erilaisia valaistusasetuksia eri vuorokauden- tai vuodenajoille, ja ajastaa valot sammumaan niin ulkoa kuin sisällä erilaisten arkiruutiinien mukaan. Mobiilisovelluksella voit sammuttaa päälle unohtuneet valot etänä.
Vievätkö jääkaappi ja pakastin paljon sähköä?
Vaikka kylmälaitteet, jääkaappi ja pakastin, ovat kodissa päällä koko ajan vuoden ympäri, on niiden osuus koko sähkönkulutuksesta tavallisesti vain n. 10 %. Tärkeintä kylmälaitteiden käytössä on oikeiden lämpötilojen asentaminen laitteisiin ja valmistajan käyttöohjeiden noudattaminen. Imuroi kylmälaitteiden tausta kerran vuodessa. Pöly putkistojen ympärillä lisää laitteen energiankulutusta.
- Yksi aste kylmemmäksi lisää sähkönkulutusta n. 5 %. Sopiva lämpötila jääkaapissa on +5 °C ja pakastimessa -18 °C.
- Asenna kylmälaitteet oikein ja huomioi niiden vaatima ilmankiertotila. Puutteellinen ilmankierto voi jopa kolminkertaistaa kulutuksen. Kylmälaitetta ei pidä sijoittaa lämpöä tuottavan laitteen viereen.
- Sijoita ruoat kylmälaitteisiin niin, että löydät ne nopeasti oven avattuasi, eli eniten käytetyt elintarvikkeet etualalle. Jääkaapin ylitäyttö ja oven jatkuva avaaminen voivat lisätä sähkönkulutusta jopa puolella.
- Älä laita kuumia tuotteita jääkaappiin tai pakastimeen.
- Jos aiot tehdä pakasteesta ruokaa seuraavana päivänä, ota se jo edellisiltana sulamaan jääkaappiin. Sulaessaan pakaste luovuttaa kylmyyttä jääkaappiin.
- Puhdista kylmälaitteen pinnat ja tiivisteet säännöllisesti. Sulata pakastin viimeistään silloin, kun huurrekerros on sentin paksuinen. Liian usein sulattaminen lisää kulutusta. Laitteen jäähdyttäminen säilytyslämpötilaan kuluttaa enemmän sähköä kuin automaattinen sulatustekniikka.
Miten voi säästää sähköä kylpyhuoneessa ja saunassa?
Veden lämmittäminen vie paljon energiaa, joten kiinnitä huomiota suihkussa vietettyyn aikaan. Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi. Harkitse vettä säästävän suihkupään asentamista suihkuusi. Kiuas kannattaa sammuttaa heti saunomisen jälkeen. Ilmanvaihto ja saunan jälkilämpö riittävät kuivattamaan saunan.
- Kiinnitä huomiota lämminvesivaraajan toimintaan ja ikään. Vanhan lämminvesivaraajan vaihtaminen uuteen saattaa säästää huomattavasti energiaa.
- Älä juoksuta vettä turhaan vaan sammuta hana hampaiden harjauksen tai käsien saippuoinnin ajaksi.
- Vältä saunan turhaa lämmittämistä. Tarkista, kauanko kiukaan lämpeneminen kestää, ettet laita sitä päälle liian aikaisin.
- Säädä kiuas sopivaan lämpötilaan ja vältä turhan kuumaksi lämmittämistä. Kiukaan kuumeneminen vie enemmän energiaa kuin kuumana pitäminen.
- Vaihda kiuaskivet säännöllisesti, noin kerran vuodessa saunomisen määrästä riippuen. Huonoilla kivillä saunan lämpiäminen hidastuu, saunan lämmittämiseen menee enemmän sähköä ja löylyt hiipuvat.
- Kiinnitä uutta sähkökiuasta hankkiessasi huomiota minkä kokoiseen saunaan se on tarkoitettu. Hanki oikean kokoinen kiuas, jolloin saunan lämmittäminen on mahdollisimman energiatehokasta.
Ruoan valmistaminen energiatehokkaasti
Induktioliesi kuluttaa sähköä noin 40 % vähemmän kuin valurautalevy ja 20 % vähemmän kuin perinteinen keraaminen taso. Kannattaa siis harkita uuden lieden, uunin tai keittotason hankintaa, jos käytössäsi on vanha laite. Kiertoilmauuni on taloudellisempi kuin ylä-alalämpöuuni.
- Hyödynnä uunin käytössä esilämmitys ja jälkilämpö. Monet ruoat voi laittaa jo kylmään uuniin, jolloin alkulämmitysenergiakin tulee hyödyksi. Näin voidaan säästää sähköä jopa 15 %.
- Kun käytät uunia, valmista kerralla enemmän ruokaa. Uunin kuumentaminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen. Käytä uuniruokien valmistuksessa kannellista astiaa tai peitä ruoka foliolla.
- Kun valmistat ruokaa liesitasolla, kannattaa levyn tehoa pienentää heti, kun ruoka alkaa kiehua. Suosi paksupohjaisia ja kannellisia keittoastioita. Kuumenna kerrallaan vain tarvittava määrä vettä.
- Valmiin ruuan kuumentaminen mikroaaltouunissa on nopeampaa ja energiataloudellisempaa kuin liedellä. Sekoita ruokaa mikrokuumennuksen välillä. Näin ruoan sulaminen ja kuumentaminen nopeutuu ja tasoittuu.
- Älä pidä liesituuletinta päällä turhaan. Vaikka tuuletin sinänsä ei kuluta paljon energiaa, virtaa sen kautta ulos lämpöä.
Säästä sähköä pyykin ja astioiden pesussa
Eniten sähköä pyykkikoneissa ja astianpesukoneissa kuluttaa veden kuumentaminen. Pese aina täysiä pesukoneellisia ja valitse ohjelma ja veden lämpötila astioiden tai vaatteiden likaisuuden mukaan. Puolityhjän koneen käyttäminen kuluttaa saman määrän energiaa kuin täysi koneellinen. Vältä tarpeetonta esipesua.
- Kun peset astioita käsin, älä juoksuta vettä turhaan. Pese ja huuhdo astiat tiskialtaassa.
- Suosi pyykin linkousta. Veden poistaminen pesukoneessa linkoamalla on taloudellisempaa kuin kuivauskaapissa tai -rummussa lämmön avulla. Linkouskierrosten nostaminen 1000 kierroksesta 1600 kierrokseen minuutissa voi säästää pyykin kuivauksessa jopa 25 % enemmän sähköä.
- Harkitse lämpöpumpputekniikalla toimivaa kuivausrumpua. Se kuluttaa vähemmän energiaa kuin huoneilmassa kuivattaminen. Eniten säästää, kun kuivattaa pyykit pyykkitelineellä ulkona.
- Useista kodinkoneista löytyy eko-ohjelma. Astianpesukoneissa eko-ohjelma pesee yleensä perusohjelmaa viileämmällä vedellä pidemmän ajan. Säästöä syntyy, kun vettä ei lämmitetä yhtä kuumaksi kuin muissa ohjelmissa. Laitteesta riippuen veden lämpötila voi olla vain 20 °C. Pyykinpesukoneissa eko-ohjelma käyttää enemmän aikaa pyykin liottamiseen ja antaa pesuaineelle aikaa vaikuttaa.
Käytä eko-ohjelmaa oikein
Eko-ohjelmat toimivat hyvin, mutta niiden käytössä tulee ottaa huomioon ohjelman oikeanlainen käyttö. Jos astiat ovat hyvin likaisia ja tarvitsevat korkeamman pesulämpötilan, kannattaa valita suosiolla tehokkaampi ohjelma. Samojen astioiden peseminen kahteen kertaan ei ole tietenkään kannattavaa vaan astioiden pitää tulla kerralla puhtaaksi. Huomioi myös, että astioiden huuhteleminen tai käsin tiskaus kuluttaa enemmän energiaa kuin konepesu, joten tehokas ja tiskin likaisuuden mukaan valittu ohjelma ilman esipesua on ekologisin valinta.
Myös pyykinpesukoneessa oikean pesuohjelman valinta on ekologisinta. Eko-ohjelma on yleensä paras vaihtoehto hyvin likaisen pyykille. Tällöin pesuaineessa likoava pyykki tulee kerralla puhtaaksi. Pitkään pesevä eko-ohjelma kuluttaa vaatteita hieman enemmän. Vain kevyesti likaiselle pyykille lyhyet ohjelmat ovat tavallisesti ekologisempia kuin itse eko-ohjelma. Käytä 50-60 °C pesuohjelmia vain, jos se todella on tarpeen. Yleensä pyykki tulee puhtaaksi 30-40 °C lämpötilassa.