Ylikypsä karitsa
Tämä ylikypsä karitsa valmistuu grillissä suussa sulavan mureaksi. Tai mikäli emmit grillin käyttöä, onnistuu karitsan valmistaminen myös mainiosti uunissa.
Ainekset
6 annosta
- 2 kg karitsan potka
- Purkillinen mustaherukkahyytelöä
- 2 kokonaista minivalkosipulia
- 1 kpl sitruunan mehu
- 0.5 dl rosmariinin lehtiä
- 2 tl suolaa
- 1 tl jauhettua mustapippuria
- 3 rkl oliiviöljyä
Marinadi
Valmistusohje
Ota pakasteena oleva karitsa sulamaan jääkaappiin vuorokautta ennen paistoa.
Valmista marinadi joko edellisenä päivänä tai paistopäivänä. Purista valkosipulit ja sitruunan mehu, sekoita joukkoon rosmariinin lehdet, suola, pippuri ja oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi.
Laita karitsa grillin kestävään vuokaan. Tee karitsaan pysty- ja vaakasuunnassa viillot terävällä veitsellä. Kaada marinadi karitsan päälle, peitä tiiviisti tuorekelmulla ja anna marinoitua vähintään kaksi tuntia. Jos aikataulullisesti mahdollista, niin anna karitsan muhia marinadissa yön yli. Mitä pidempään karitsaa marinoi, sitä paremmin marinadi siihen ehtii imeytyä.
Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen paistamista.
Lämmitä grilli (tai uuni) epäsuoralla lämmöllä (=keskipolttimet pois päältä, lämpö tulee kannen kautta reunoilta) 250 asteeseen. Vaihda karitsan päällä ollut tuorekelmu folioon ja peittele karitsa hyvin folion alle. Grillin saavuttaessa 250 asteen, laita foliolla päällystetty karitsa grilliin ja laske grillin lämpötila 180 asteeseen. Anna paistua 4 tuntia. Paiston aikana voit muutaman kerran käydä lusikoimassa grilliastiassa olevaa marinadia lihan päälle. Tämä tuo lisämehevyyttä lihalle.
Anna vielä vetäytyä folion alla vielä 10 min.