Välipäivämarkkinoiden supertarjoukset voimassa ENÄÄ:
Herkulliset leivät

Herkulliset itseleivotut leivät

Jos haluat oikeasti todella maukasta ja rakenteeltansa täydellistä leipää, kannattaa leipä tehdä itse. Kun ensimmäisen kerran saat tehtyä onnistuneen leivän, et halua enää palata markettien leipähyllyille.

Pataleipä

  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl spelttijauhoja
  • 1 dl vehnäleseitä
  • 1 dl paahdettuja, rouhittuja pähkinöitä tai siemeniä (esimerkiksi kuorittuja auringonkukansiemeniä)
  • 1½ tl suolaa
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 4 dl vettä
  • valurautapata

Valmistusohje

Sekoita kulhossa jauhot, leseet, pähkinät tai siemenet, suola ja kuivahiiva.

Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi (42-asteiseksi). Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa.

Peitä kulho keittiöpyyhkeellä ja työnnä puhtaaseen muovikassiin. Anna nousta ainakin 12 tuntia huoneenlämmössä.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Tasoita levyksi, käännä kolmin kerroin ja sitten toisin päin kuutiomaiseksi paketiksi. Peitä leipä liinalla ja kohota puoli tuntia.

Laita valurautapata kylmään uuniin. Kuumenna uuni 250-asteiseksi.

Kun uuni on kuuma, pullauta taikina pataan ja laita kansi päälle. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia, sitten ilman kantta 15 minuuttia. Kumoa pataleipä kuumana ritilälle ja jäähdytä ennen tarjoilua.

Vehnäjuurileipä

Vehnäjuurileivän tekoon tarvitset ensin vehnäjuuren. Juuren tekeminen kestää 7 päivää alla olevalla ohjeella

  • 1. päivä: Sekoita 65 g vehnäjauhoja ja 100g vettä. Lisää ripaus sokeria, siirappia tai hunajaa, jotta prosessi lähtee hyvin käyntiin. Jätä seos suljetussa purkissa huoneen lämpöön.
  • 2–3. päivä: Lisää molempina päivinä 32 g jauhoja sekä 50g vettä. Sekoita huolella ja jätä purkki edelleen suljettuna huoneen lämpöön.
  • 4. päivä: Kun seos alkaa kuplia kevyesti, jätä sitä noin 50g purkkiin ja lisää 65g jauhoja ja 100g vettä. Sekoita kunnolla.
  • 5.–6. päivä: Lisää seokseen molempina päivinä 65 g jauhoja ja 100g vettä. Sekoita ja jätä edelleen huoneen lämpöön.
  • 7. päivä: Kun seos tuoksuu raikkaalle ja kuplii reilusti, se on valmista käytettäväksi. Nyt voit siirtää purkin jääkaappiin odottamaan leivontaa.

Vehnäjuurileivän ainekset

  • 150 g vehnäjuurta
  • 400 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 50 g spelttiä
  • 50 g täysjyvävehnäjauhoja
  • 350 g vettä
  • 12 g suolaa

Valmistusohje

Sekoita vehnäjuuri, vesi ja kaikki jauhot keskenään. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Kun taikinaan on muodostunut hyvä sitko, lisää suola ja jatka vaivaamista parisen minuuttia. Suola kannattaa lisätä vasta lopuksi, jotta leipään saadaan hyvä sitko.

Laita taikina kulhoon ja peitä se esimerkiksi pyyhkeellä tai muovikelmulla. Anna levätä huoneen lämmössä 2 tuntia. Muotoile taikinasta kaksi leipää ja jauhota ne reilusti. Laita leivät kohotuskoriin tai muuhun astiaan ja peitä ne esimerkiksi muovikelmulla. Siirrä leivät jääkaappiin ja anna niiden kohota vähintään 12 tuntia.

Ennen paistamista, nosta leivät huoneenlämpöön ja annan niiden olla siellä ihan rauhassa parisen tuntia. Lämmitä uuni 280 asteiseksi.

Kun uuni on lämmin laita leivät paistumaan. Laita uunin pohjalle uunivuoka, jossa on vettä. Vesihöyry pitää kuoren pehmeänä kohoamisen ajan, jolloin kuori ei repeile. Laske lämpö 250 asteeseen ja paista leipiä 30–40 minuuttia. Anna leivän kuoren tummua reilusti. Puolessa välissä paistoa, avaa uunin luukku ja ota vesiastia pois.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.