Lisäsimme satoja uusia synttäritarjouksia! Tarjoukset voimassa: | Osta nyt - maksa vasta kesällä!
Omenapuun leikkaus

Omenapuun leikkaus ja karsiminen

Leikkaamalla omenapuun oikein, saat hyvän muotoisen ja terveen puun, joka kantaa paljon hedelmää. Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä kysymyksiä ja annamme vinkkejä tarvittavista työkaluista.

Omenapuiden leikkaamiseen ja karsimiseen on useita tapoja. Tässä artikkelissa keskitymme vuosittaiseen leikkaukseen, joka säilyttää puiden luonnollisen muodon ja edistää niiden hyvinvointia ja hedelmäntuotantoa.

Milloin omenapuut tulisi leikata?

Omenapuut tulisi leikata vuosittain. Leikkausajankohta vaihtelee puun iän, lajikkeen ja leikkauksen tavoitteiden mukaan. Paras aika leikkaukseen on kevättalvella. Nuorien, kasvuvaiheessa olevien puiden leikkaus sopii parhaiten maaliskuusta toukokuuhun ennen silmujen puhkeamista. Tämä edistää kasvua ja versojen muodostumista, mikä on suotavaa nuorille puille. Vanhempia puita leikataan mieluiten heinä-, elo-, syyskuussa. Toisin kuin nuorilla puilla, vanhemmilla puilla pyritään minimoimaan uusien versojen määrää ja edistämään hedelmäntuotantoa.

Miten leikata nuori omenapuu?

Yleinen virhe on ajatella, että vain täysikasvuiset omenapuut tarvitsevat leikkausta. Äskettäin istutetut puut voivat tarvita vuoden juurtuakseen, mutta seuraavina vuosina on tärkeää leikata niitä varovasti, jotta muodostetaan ilmava latvus ja varmistetaan vahva rakenne. Poista kuolleet ja vahingoittuneet oksat sekä oksat, jotka kasvavat alaspäin, sisäänpäin tai kilpailevat keskenään. Jos puulla on useita latvoja, valitse yksi säilytettäväksi ja lyhennä muita saadaksesi selkeän latvan ja luonnolliset haarautumiset.

Kun lyhennät oksaa, leikkaa juuri silmun yläpuolelta, joka suuntautuu latvuksesta ulospäin (näin oksa kasvaa siihen suuntaan). Jos poistat kokonaisen oksan, älä katkaise sitä aivan rungon vierestä, vaan hieman sen vierestä, heti ns. haarakauluksen jälkeen, mikä auttaa haavan reunojen paranemisessa.

Miten leikata vanha omenapuu?

Vanhempia omenapuita tulisi huoltoleikata säännöllisesti niiden terveenä pitämiseksi ja hedelmäntuotannon varmistamiseksi. Keskity vahingoittuneiden, sairaiden ja sisäänpäin kasvavien oksien sekä risteävien oksien poistamiseen parantaaksesi ilmanvaihtoa ja valon pääsyä latvukseen. On parempi tehdä useita pieniä leikkauksia kuin katkaista suuria oksia, sillä suuret leikkaukset voivat aiheuttaa lahovaurioita ja stressata puuta. Lyhennä oksia mieluiten vinoon ylöspäin kasvavaan oksaan, jotta ajan mittaan muodostuu uusia hedelmiä kantavia oksia. Kokonaiset oksat katkaistaan oksankauluksen jälkeen, kuten nuoremmilla puilla.

Pitkään leikkaamatta jääneille puille suositellaan asteittaista leikkausta useiden vuosien ajan, jolloin enintään kolmasosa oksista poistetaan joka kausi, jotta puu muotoutuu vähitellen aiheuttamatta liikaa stressiä ja välttäen puun reagoimista uusien vesiversojen kasvattamisella.

Miten leikata vesiversot omenapuista?

Omenapuu, jota on leikattu liian voimakkaasti tai joka ei voi hyvin, voi reagoida kasvattamalla vesiversoja. Vesiversot ovat nopeasti kasvavia oksia, jotka kasvavat suoraan ylöspäin suuremmista oksista. Ne ovat "hätäversoja" ja ne tulisi poistaa, jotta ne eivät vie energiaa muulta puulta. Jos puussa on paljon vesiversoja, on parempi poistaa noin kolmasosa vuosittain kuin poistaa kaikki kerralla. Priorisoi paksuimmat versot ja katkaise ne juuresta oksan vierestä, josta ne kasvavat. Kesälläkin voi ja kannattaa poistaa tyvestä kasvavia vesiversoja, jos sellaisia ilmaantuu.

Mitkä työkalut ovat parhaita omenapuiden leikkaamiseen?

Tarvitset teräviä ja hyvin puhdistettuja työkaluja, jotta puun leikkaushaavat paranevat mahdollisimman helposti ja minimoit taudinaiheuttajien leviämisen muista kasveista tai oksien välillä. Pienet oksat voi leikata oksasaksilla tai oksaleikkureilla (mielellään teleskooppivarrella, jotta yletyt korkealle) ja suuremmat oksat leikataan oksasahalla. Voit myös käsitellä leikkaushaavat haavabalsamilla tai haavasuojalla, joka muodostaa suojaavan kerroksen estäen lahovauriot ja nopeuttaen puun luonnollista paranemista.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.