Kotitoimiston ja etätyöpisteen sisustus
Monet tekevät toimistotöitä kokonaan tai osittain kotona ja se asettaa haasteita kodin työtiloille. Millainen etätyöpiste kotiin olisi työrauhan ja -tehokkuuden kannalta hyvä, ja mitä tulisi ottaa huomioon kotitoimiston sisustamisessa? Sisustussuunnittelija Riia Lankinen kertoo vinkit kotitoimiston sisustamiseen ja tuotevalintoihin.
Rauhoita työtila, erota työ- ja vapaa-aika
Tyypillisin riski etätyötä tekevän elämässä on työ- ja vapaa-ajan sekoittuminen. Työpäivät saattavat venyä pitkiksi tai toisaalta on vaikea keskittyä työntekoon, jos kotityöt ovat silmien alla koko työpäivän ajan. Työtila olisi hyvä rauhoittaa, ja jos kotona ei ole erillistä työhuonetta, työtila voidaan rajata tai eristää esim. kevyellä väliseinällä, rimaseinällä, sermillä, verholla, hyllyllä tai muulla huonekalulla.
Eristetty työpiste on vapaa-aikana piilossa, mutta jos tämä ei ole kodissasi mahdollista pyri siihen, että työpiste olisi helppo pitää siistinä. Usein näköyhteys ulos rauhoittaa ja tuo mielekkyyttä työpäivään, joten mieti voiko työpöydän sijoittaa osittain tai kokonaan ikkunan viereen.
Työpisteen luomisessa pieneen tilaan joutuu käyttämään luovuutta. Mieti onko kodissasi hukkatilaa, johon pienellä työpöydällä tai muunneltavalla säilytysratkaisulla voisi loihtia työpisteen.
Muista ergonomia ja akustiikka
Ergonomia, hyvä työasento ja liikkuminen työpäivän aikana edistää hyvinvointia istumatyötä tehdessä. Toimistoympäristössä askelia kertyy automaattisesti työpäivän aikana siirryttäessä lounaalle ja kahvitauoille, mutta kotona liikkuminen saattaa olla päivän aikana todella rajallista. Sähköpöydän avulla pystyy helposti vaihtelemaan työasentoa päivän mittaan ja esim. videopalavereiden ajan voisi mahdollisuuksien mukaan seistä. Harkitse myös voisiko työnkuvaasi sopia työskentely välillä jumppapallolla istuen tuolin sijaan tai kävelymatolla kävellen.
Jos kodissa ei ole tilaa erilliselle työtilalle, vaan teet töitä esim. keittiön pöydän ääressä, mieti olisiko mahdollista panostaa kunnon työtuoliin sekä korokkeeseen, jolloin voit välillä tehdä töitä seisten. Työpäivän päätteeksi olisi hyvä saada tietokone ja muut työvälineet kätevästi pois näköpiiristä. Voisiko tähän tarkoitukseen löytyä esim. vetolaatikko keittiöstä tai säilytyskalusteesta?
Hyvä akustiikka on kotona tärkeää, mutta erityisesti siihen kannattaa kiinnittää huomiota, jos vietät paljon aikaa videopalavereissa tai työpäivääsi kuuluu muuten paljon ääntä. Akustiikkalevyt ovat helpoin ja tehokkain tapa parantaa tilan akustiikkaa, mutta myös sisustuksellisilla ratkaisulla voi poistaa kaikua ja tehdä tilan akustiikasta miellyttävän. Kokeile tekstiilejä, kuten mattoja ja verhoja, seinäkorkkia, rimaseinää tai pehmeää lattiamateriaalia (esim. korkkilattia).
Jos teet yrittäjänä kotona töitä ja sinulla on työhuone tai rajattu työnurkkaus, ja olet paljon videopalavereissa asiakkaiden kanssa, voit sisustusratkaisuilla luoda ammattimaisen silauksen takanasi näkyvään tilaan. Maalaa taustaseinä yrityksesi väreillä, teetä yrityksesi graafikalla akustiikkataulu tai tapetoi taustaseinä persoonallisesti. Eri materiaalivalinnalla taustaseinässä viestit myös sanattomasti: sopiiko yrityksellesi paremmin puupaneeli- vai betoniseinä?
Kiinnitä huomiota valaistukseen
Työtilan valaistus on tärkeää, jotta vireystila pysyy koko päivän hyvänä. Pyri hyvään yleisvalaistukseen, joka on yleisesti miellyttävää myös vapaa-ajalla. Harkitse lisäksi erilaisia muunneltavia valonlähteitä. Älyvalaistus mahdollistaa mm. eri värilämpötilojen vaihtelun ja voit jopa ohjelmoida tietyt valot sammumaan kun on aika lopettaa työpäivä. Kirkasvalolamppu on hyvä lisä kotitoimiston valaisimiin. Varsinkin pimeänä vuodenaikana se korvaa puutuvan luonnonvalon ja auttaa väsymistä vastaan.
Edullisesti päivitystä työhuoneeseen
Pienellä pintaremontilla ja sisustuksen päivityksellä saat helposti ja edullisesti viihtyisyyttä työnurkkaukseen tai -huoneeseen.
Lattian vaihto
Vinyyli ja laminaatti ovat edullisia lattiamateriaaleja, joilla saat pienellä näyttävän päivityksen työhuoneeseen. Nämä materiaalit eivät kuitenkaan akustoi ja avoimessa tilassa ne saattavat lisätä kaikua. Puu tai korkki ovat pehmeämpiä materiaaleja, jotka ovat erityisen miellyttäviä työtiloissa. Parketeissa ja korkkilattioissa löytyy eri hintaisia vaihtoehtoja, joten pienessä huoneessa kustannukset eivät välttämättä ole merkittävät. Lue lisää eri lattiamateriaaleista lattiamateriaalien valintaoppaasta.
Tee näyttävä efektiseinä
Tapetilla saat uutta pintaa nopeasti ja edullisesti. Suljetussa työtilassa voit hakea jopa hieman erilaista tunnelmaa kuin kodin muussa sisustuksessa. Lue lisää sopivan tapetin valinnasta tapettien valintaoppaasta. Efektiseinän voi toteuttaa myös sisustuslevyllä tai paneelilla. Kustannuksissa voi säästää paneloimalla vain osan seinästä näyttävällä sisustuspaneellla.
Vaihda valaisin tai hanki lisävaloa
Kattovalaisimen vaihto piristää työtilaa ilman, että pintoihin kosketaan ollenkaan. Tyylikäs tai näyttävä pöytävalaisin ja lattiavalaisin tuo toivottua lisävaloa ja kun valaisimeen asentaa älypolttimon, voi valon väriä ja lämpötilaa vaihtaa työpäivän aikana helposti.
Sähköjohdot siistiksi
Kotona on harvoin pistorasia juuri siellä missä pitää ja kotitoimistossa voi olla tarvetta jatkojohdolle. Harkitse sisustukseen sopivaa jatkojohtoa, jonka voi kiinnittää kalusteeseen ja mahdollistaa USB-latauksen. Pienellä panostuksella pääset eroon johtosotkuista.
Lue myös artikkeli: Etätyöskentelystä tehokasta ja mukavaa – Paranna tuottavuutta ja vapautta kotitoimistossa.
Tekstiilit ja viherkasvit
Pienillä muutoksilla voi olla valtava vaikutus viihtyvyyden kannalta. Mieti millaiset verhot tai matot piristäisivät sinun työpäivääsi. Viherkasvi työpöydällä tuo ripauksen luontoa arkeen ja raikastaa tilaa juuri sopivasti, varsinkin jos et näe ulos työpäivän aikana.