Kotikuntosali vai pari tehokasta kuntosalilaitetta kotiin?
Haaveiletko tehokkaasta kuntosalitreenistä mukavasti oman kodin rauhassa? Voit jo parilla eri kuntosalilaitteella saada aikaan tuloksekkaan salitreenin pienessäkin kodissa. Jos neliöt antavat myöden, voit saavuttaa lähes ammattitason kuntosalia vastaavan kokonaisuuden ja viedä kotikuntoilun uudelle tasolle.
Mitä laitteita kannattaa hankkia kotikuntosaliin?
Liikuntatavoitteet ja treenaaminen on yleisesti hyvin yksilöllistä. Toiset pitää enemmän aerobisesta liikunnasta, toiset taas voimaharjoittelusta. Suunnitellessasi kotisalia omaan tai perheen yhteiseen käyttöön, pidä tiukasti mielessä tavoitteet ja tarpeet:
- Mittaa kuinka suuri tila sinulla on käytettävissä kotikuntosalin perustamiseen, ja mieti mitä kaikkea haluat kotisalin pitävän sisällään.
- Luonnostele mittakaavassa kuinka paljon kuntolaitteet ja eri alueet vievät tilaa, ja miten laitteet voisi sijoitella.
- Muista kiinnittää huomiota turvallisuuteen, etenkin jos kotikuntosalissa liikuntaa harrastaa myös lapset.
- Ole rehellinen itsellesi ja hanki vain sellaisia välineitä, joita käytät – muuten heität rahaa hukkaan!
- Muista jättää tilaa myös kehonhuollolle. Varaa alue, jossa on tarpeeksi tilaa venyttelyyn.
Miksi kotikuntosali?
- Kuntosalille matkustamiseen ei mene aikaa
- Kynnys liikkumiseen madaltuu
- Aina vapaat laitteet
- Hygieenisyys
- Ei tarvitse välittää aukioloajoista
- Mahdollisuus myös minitreeneihin oman aikataulun mukaan
Lämmittelyyn sopii hyvin kuntopyörä, juoksumatto tai crosstrainer, ja jo 10-15 minuutissa saa sopivan alkulämmön päälle. Nämä laitteet mahdollistavat myös tehokkaan aerobisen treenin, joten mieti mikä laite olisi käytössäsi mahdollisimman monipuolinen. Vaihtelua lämmittelyyn saa esim. kahvakuulalla, hulavanteella ja steppilaudalla.
Alkulämmittelyn jälkeen siirrytään painojen ja voimaharjoittelun pariin. Kyykkyhäkki mahdollistaa monipuoliset treenit ja se on vaativalle kotitreenaajalle ehdoton hankinta. Voit myös harkita kattavan kuntokeskuksen sijoittamista kotikuntosalille. Turvalliset laitteet mahdollistavat helposti eri lihasryhmien treenit samalla laitteella.
Jos tilaa on niukasti, tehokkaan lihaskuntotreenin saa aikaan myös laadukkaalla levytankosarjalla ja vinopenkillä. Vinopenkit ovat helposti liikuteltavia ja muunneltavia. Siitä saa yhdessä levytangon ja käsipainojen kanssa koottua hyvän aloituspakkauksen kotikuntosaliin.
Kehonhuolto on myös osa treenaamista. Lihasten huollolla voidaan ehkäistä kiputiloja ja tehostaa treenistä palautumista. Putkirulla onkin kotisalin kehonhuoltoalueen peruspilareita. Pehmeämmät pilatesrullat ovat lempeämpiä ja hyviä venytyksiin ja keskivartalon rentoutukseen. Kovemmat ja muotoillut putkirullat auttavat paremmin lihaskalvojen rentoutuksessa ja lihasten täsmähieronnassa. Hierontarullan lisäksi kehonhuollossa tarvitaan hyvä jumppamatto. Myös lihashuoltovasara voi olla tarpeen kovan treenin jälkeen.
Edullisesti pieneen tilaan
Haluat kuntoilla kotona, mutta sinulla ei ole erillistä tilaa kuntoiluvälineille:
- Kokoontaitettavat kuntolaitteet säästävät tilaa ja ne on helppo laittaa pois tieltä treenien välissä. Taitettava juoksumatto tai kuntopyörä voi mahtua hyvin esim. sohvan alle.
- Käsipainot, treenikuminauha, jumppamatto, steppilauta ja monet muut liikuntavälineet eivät vie paljon tilaa, mutta niillä saa aikaa tehokkaan treenin.
Panosta hieman enemmän
Sinulla on käytettävänä nurkkaus tai pieni huone omaan kotikuntosaliin:
- Laite lämmittelyyn ja aerobiseen treeniin (kuntopyörä, juoksumatto tai crosstrainer)
- Vinopenkki ja painot
- Kehonhuollon välineet (jumppamatto, putkirulla ja jumppapallo)
Toteuta unelmiesi kotikuntosali isoon tilaan
Voit tehdä isosta huoneesta tai autotallista kotikuntosalin:
- Yksi tai useampi laite lämmittelyyn ja aerobiseen treeniin (kuntopyörä, juoksumatto tai crosstrainer)
- Voimaharjoitteluun vinopenkki ja levypainot, sekä käsipainot
- Leuanvetoteline
- Monipuolinen kyykkyhäkki
- Kuntokeskus, joka mahdollistaa monipuolisen lihaskuntoharjoittelun
- Kehonhuollon välineet (voimakuminauha, puolapuut, jumppamatto, putkirulla ja jumppapallo)
Kotikuntosalin sisustaminen
Viihtyisässä tilassa treenaaminen on mielekästä ja energisoivaa. Jos kuntoilutila on erillinen huone, voi huoletta hieman revitellä ja tehdä kotisalista oman maailmansa. Pienessä ja ahtaassa tilassa vaaleat pinnat tuovat tilan tuntua ja raikkautta, varsinkin ikkunattomassa tilassa. Vaaleuden vastakohdaksi voi valita tehosteseinäksi näyttävän valokuvatapetin tai persoonallisen sisustuspaneelin. Peili tuo myös avaruutta ja on muutekin kuntosalissa hyödyllinen treenausasennon tarkastamiseen. Treenikuminauhat, käsipainot ja muut välineet voi piilottaa sisustukseen sopiviin säilytyskoreihin.
Lattiaksi kannattaa valita kolhuja kestävä materiaali, esimerkiksi laadukas laminaattilattia. Lattian suojaksi ja liukuesteeksi suosittelemme palamattoja. Niiden avulla laitteet pysyvät hyvin paikoillaan. Muista myös valaistus! Muunneltavilla valaisimilla voit vaihtaa esim. värilämpötilaa energisestä rauhallisempaan treenin edetessä. Voit myös kysyä vinkkiä sisustussuunnittelijalta oman kotikuntosalin sisustamiseen!