Välipäivämarkkinoiden supertarjoukset voimassa ENÄÄ:
Kaasugrillin valinta

Kaasugrillin valinta

Kaasugrillit poikkeavat toisistaan ulkonäön, laadun ja hinnan perusteella. Ensimmäistä grilliään ostava todennäköisesti valitsee grillin ulkonäön sekä hinnan perusteella, mutta myös laatu ja toimivat ratkaisut ovat yhtä tärkeitä seikkoja. Seuraavat asiat kannattaa huomioida grilliä valitessa: grillausala, poltinten teho, materiaalien laatu sekä materiaalin kyky varastoida lämpöä.

Kaasugrilli terassilla

Mieti kaasugrilliä hankkiessasi

  • Paljonko syöjiä on yleensä kerrallaan? Peruskaasugrilli on 3 tai 4 polttimen kaasugrilli.
  • Tarvitaanko laskutilaa? Valikoimissa on sivutasoilla ja laatikostoin varustettuja grillejä.
  • Valurautaa vai emaliritilät? Molemmissa on etunsa, esim. emali on helpompi pitää puhtaana ja valurauta varaa paremmin lämpöä.
  • Perus- vai aktiivigrillaaja? Aktiiviselle grillaajalle ei riitä perusominaisuudet, vaan pitää olla esim. paikka vartaalle!

Kaasugrilleissä käytetyt materiaalit

Kaasugrillit valmistetaan tavallisesti teräksestä: ruostumaton teräs, emaloitu teräs tai pulverimaalattu teräs. Kun puhutaan rosterigrillistä, ja vaikka rosteri itsessään viittaa ruostumattomaan teräkseen, grilli ei välttämättä ole oikeasti ruostumaton. Rostereissa on eri tasoja, jotka kestävät ruostumista eri tavalla. Edullisissa grilleissä ruostuminen alkaa nopeastikin, kun taas kalliimmissa malleissa on voitu ajatella suojausta pidemmälle. Kaasugrilleissä käytetään joskus myös osia, jotka ovat tehty komposiitista tai muovista. Muoviosat tekevät grillin materiaalikuluista hieman edullisemman.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kaasugrillit

Ruostumatonta terästä on useita eri laatuja. Grilleissä yleisimmin käytettään 304, 201 ja 430 teräslaatuja. Näistä 304 ja 201 ovat ns. austeniittisia teräksiä, joissa on suuri kromi- ja nikkelipitoisuus. 430 on puolestaan ferriittinen teräslaatu, jossa on suuri rautapitoisuus. Tämän takia 430 teräkseen tarttuu magneetti kiinni, kun taas 304 tai 201 teräksiin se ei tartu.

304 ja 201 teräksen korroosiokestävyys on huomattavasti parempi, kuin 430 teräksellä. 304 tai 201 terästä käytetään erityisesti premiumtason grilleissä. 201 käytetään pääosin grillien ritilöissä ja polttimissa. 430 terästä käytetään keskihintaisten grilleissä. Huomioi kaasugrillin paino: painava grilli kertoo paljon laadusta ja käytetyistä materiaaleista.

Käsittelemättömät, ruostumattomasta teräksestä valmistetut grillit ovat teräksen värisiä. Rosteriin jää helposti sormenjälkiä, mutta ne on helppo puhdistaa grilleille tarkoitetuilla puhdistusaineella.

Emaloitu teräspinta kaasugrillissä

Kaasugrillin emalointi tehdään suihkuttamalla emalijauhe teräosiin, jotka sen jälkeen paistetaan uunissa. Kuumuus sulattaa emalijauheen teräsosien pintaan, tehden niihin samalla suojaavan pinnoitteen. Emaloitua terästä käytetään erityisesti grillien kansissa ja tulilaatikoissa, sekä lämmönjakopelleissä. Emaloitu teräs kestää erinomaisesti kovaa kuumuutta.

Käyttöikä emaloiduissa teräsosissa on huomattavasti pidempi, kuin pulverimaalatuissa teräsosissa. Emaloiduista osista valmistettuja grillejä suositellaan erityisesti suolaiseen ilmastoon, kuten merien rannoille. Emaloituja teräsosia käytetään ylemmän keskihinnan ja premium-grilleissä.

Pulverimaalattu teräs kaasugrillissä

Pulverimaalaus tehdään suihkuttamalla jauhemainen maali teräosiin, jotka sen jälkeen paistetaan uunissa. Kuumuus sulattaa jauhemaisen maalin teräsosien pintaan, tehden niihin samalla suojaavan kalvon. Pulverimaalattu teräs on yleisesti käytetty materiaali grillin runko-osissa, vaunuissa, sivutasoissa, mutta on myös yleisesti käytössä grillin kansi- ja tulilaatikko materiaalina.

Pulverimaalattuja osia käytetään runko-osissa kaiken hintaryhmän grilleissä. Kansi ja tulilaatikkomateriaalina keskihintaisissa ja edullisissa grilleissä. Pulverimaalatut grillit ovat pääasiassa mustia kaasugrillejä, mutta muitakin värejä on saatavilla.

Kaasugrilli
Kobe Professional -kaasugrilli on valmistettu laadukkaasta ruostumattomasta teräksestä.
28-tuuman Blackstone parilagrilli
28-tuuman Blackstone parilagrillillä kokkaat monipuolisia grilliherkkuja suuremmallekin porukalle yhdellä kertaa.

Kaasugrillin teho ja polttimot

Tavallisesti perusgrilleissä on 3-poltinta, jolloin grillissä on jo riittävästi tehoa kunnolla grillaamiseen. Tehomäärä kasvaa siitä eteenpäin poltinten määrän mukana. 1 polttimen tai 2 polttimen kaasugrillit ovat teholtaan vaatimattomampia, mutta sopivat loistavasti pienen tarpeen grillaukseen, kuten pienille lihapaloille ja makkaralle.

Pelkkä paistopinta-ala ei ole ison kaasugrillin merkittävin ominaisuus, vaan kookas kaasugrilli mahdollistaa myös monipuoliset paistometodit. Pienemmissä grilleissä esim. epäsuora grillaaminen tai savustaminen eivät onnistu laisinkaan.

Kaasugrillin polttimet

Polttimen tulee olla valmistettu kestävästä materiallista. Kaasugrillien polttimet on valmistettu teräksestä, ruostumattomasta teräksestä tai valuraudasta. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu poltin levittää lämmön tasaisesti ja sillä on vain hieman lyhyempi käyttöikä kuin valurautapolttimella, jota pidetään kestävimpänä. Teräspolttimet kuluvat yleensä puhki jo muutamassa vuodessa.

Valurauta varaa lämpöä paremmin kuin teräs ja tästä syystä se antaa tasaisemman lämmön. Valurautapolttimeen tulee herkemmin pintaruostetta kuin teräspolttimeen, mutta se kestää vuosia, ennen kuin ruostuu puhki. Valurauta on kalliimpi materiaali kuin teräs ja näin ollen edullisemmissa grilleissä harvoin on valurautapoltinta.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu poltin tuottaa myös hyvin tasaista lämpöä. Ruuista valuva suola ja rasva aiheuttavat sen, että RST-poltinkin ruostuu puhki. Ruostumatonta terästäkin on olemassa monia eri laatuja, ja toiset kestää toisia kauemmin.

Yhden polttimen teho tulisi olla yli 3 kW. Polttimen ja ritilän välinen etäisyys on myös tärkeä, koska liian suuri etäisyys heikentää grillaustehoa, kun taas liian pienellä etäisyydellä lämpö ei jakaudu tasaisesti.

Lämmönjakolevyt suojaavat polttimia

Lämmönjakolevyt sijaitsevat poltinten yläpuolella ja ne suojaavat polttimia valuvalta rasvalta ja ehkäisevät rasvan syttymistä palamaan. Lämmönjakopellit myös levittävät lämmön tasaisemmin grillausalalle. Lämmönjakolevyt voivat olla valmistettu ruostumattomasta teräksestä tai posliinilla päällystetystä teräksestä.

Hyvän kaasugrillin ominaisuus on lämmön jakautuminen tasaisesti polttimien ympärille. Tähän on monet nykyiset kaasugrillivalmistajat kehittäneet uutta tekniikkaa, kuten uudenmallisia polttimoita ja lämmönjakolevyihin pieniä aukkoja etuosaan lämmön tuomiseksi myös etukautta.

Grillin osien vaikutus kaasugrillin valintaan

Laadukkaat grilliritilät helpottavat grillausta

Grilliritilöitä voi olla kolmea erilaista: emalisia, valurautaisia ja rosterisia. Emaloitujen ritilöiden pinta on tarttumatonta ja on helppo pitää puhtaana. Huono puoli emaliritilöissä on mahdollisten säröjen syntyminen emalipintaan. Tämän vuoksi teräsharjaa ei saa koskaan käyttää emalipintaiseen ritilään. Emaliritilä kannattaa ensin polttaa ja harjata sen jälkeen hellävaraisesti esim. pehmeällä messinki- tai tiskiharjalla puhtaaksi.

Valurautaritilässä rasvan olemassaolo parantaa ritilän ominaisuutta. Valurauta myös varaa lämpöä itseensä. Valurauta ei vaadi paljoa puhdistusta ja mustaksi palava rasva jää valuraudan pintaan näkymättömiin. Teräsharja sopii valurautapinnalle ja esim. marinadin jäämät kannattaa harjata valurautaritilästä grillin ollessa vielä lämmin.

Rosteriritilä on kompromissi kahden edellisen hyvistä puolista. Se on paljon siistimpi kuin valurautaritilä, mutta ei varaa samalla tavalla lämpöä. Rosteriritilän puhdistus onnistuu parhaiten teräsharjalla.

Kaasugrillin
Lämpöhyllyllä voit kätevästi valmistaa ruokia, joita ei tarvitse varsinaisesti kypsentää (esim. maissi). Lämpöhyllylle voit myös helposti laittaa jo valmistuneet ruuat pitääksesi ne mukavasti lämpiminä.
Kaasugrillin
Useissa kaasugrilleissä on sivukeitin. Sillä valmistuu grillauksen ohella esim. keitetyt perunat. Kaasugrilli sivukeittimellä on myös kätevä, jos mökillä ei ole sähköä.

Parilalla monipuolisuutta kaasugrilliin

Osassa grilleissä tulee mukana parila tai grilliin on ostettavissa erikseen osan grilliritilästä korvaava parila. Turvallisuussääntöjen mukaan kaasugrillissä saa olla enimmillään ⅓ parilaa.

Parilan etuihin kuuluu se, että sen päällä on helppo grillata pienemmät grillattavat, kuten sienet tai sipulit. Nesteet jäävät parilalle ja tämä tuo aivan erilaisen makukokemuksen ruokaan. Usein parilan voi kääntää myös toisinpäin, jolloin toinen puoli on tasainen ja toinen puoli juomutettu kuviolla. Kuviopuolella saa ruokaan kauniin pinnan.

Valurautaparila kestää kovaakin käsittelyä ja on pitkäikäinen. Valurauta kestää hetken lämmetä, joten varmista, että parila on kuuma ennen kuin laitat pihvit grilliin. Lämmönjakolevy otetaan parilan alta pois, sillä parila on itsessäänkin jo lämmöntasaaja ja epäsuoran lämmön tuki.

Kaasugrillin kannellakin on väliä

Tuplakansi on hyvä valinta kaasugrillille. Tuplakansi ei polta sormia, sillä väliin jää ilmaeristystä. Lisäksi tuplakanteen ei tule metallisia värjäytymiä kuumuudesta. Kannen painolla on myös vaikutusta: hyvä kansi on painava.

Useissa kaasugrilleissä on kannessa lämpömittari. Tämä helpottaa lämpötilan seuraamista ja näin ollen saat pidettyä grillissä halutun lämpötilan.

Matalapainesäädin tarvitaan aina

Kaasugrilliin tai mihin tahansa kaasulaitteeseen tarvitaan matalapainesäädin. Se myydään useimmiten erillisinä tai yhdessä letkun kanssa. Kaasuvirtausteho on hyvä tietää, jos on ostamassa matalapainesäädintä isompaan kaasugrillin. Isoissa kaasugrilleissä suositellaan 2 kg/h kaasuvirtausta, jotta grillistä saa parhaimmat tehot irti. Muihin grilleihin sopii 1 kg/h kaasuvirtauksen malli. Matalapainesäädin ei ole lähtökohtaisesti mukana kaasugrillissä, joten muista tilata se erikseen ostaessasi uutta grilliä.

Grillin
Parila täydentää grillin varustelua ja tuo lisää mahdollisuuksia grillaukseen. Monet parilat ovat käännettäviä.
Grillin
Kaasugrillin kannessa oleva mittari helpottaa sopivan grillauslämpötilan asettamista.

Mitä muuta pitää huomioida kaasugrillin valinnassa?

Säilytystila kaasugrillissä

Säilytystilat vaihtelevat grilleissä. Monessa ovellisessa grillissä on paikka kaasupullolle säilytystilassa. Tämä tila ei kuitenkaan Suomen standardien mukaan ole sopiva säilytyspaikka käytössä olevalle kaasupullolle. Nestekaasupullo voi altistua grillin alla liialle kuumuudelle ja aiheuttaa vaaratilanteita. Muista siis siirtää kaasupullo grillin viereen grillauksen ajaksi. Siirrä kaasupullo grillin kaappiin grillin jäähdyttyä kunnolla. Säilytystilaa voi käyttää mm. grillaustarvikkeiden ja grillin puhdistusvälineiden säilyttämiseen.

Kaasugrillin kasaaminen

Grillin kasaaminen voi olla iso kynnys monelle kaasugrillistä haaveilevalle. Moni grilli tehdään halvemmaksi siten, että ne pakataan mahdollisimman optimoidusti pakettiin. Tällöin kaikki osat ja ruuvit pitää laittaa itse paikoilleen. Kasaaminen kuitenkin onnistuu mukana tulevien ohjeiden ja hyvin työkalujen kanssa.

Saavilla on myös lähes täysin valmiiksi kasattuja kaasugrillejä, joihin ei tarvitse asentaa kuin muutama ruuvi paikoilleen. Paketti on vastaavasti iso ja toimituskustannukset voivat olla suuremmat itsekoottaviin grilleihin verrattuna.

Kaasugrillien varaosat ja tarvikkeet

Kaasugrillin käyttöikä kasvaa, mikäli grilliin on tilattavissa varaosia. Näin ollen grilliä tilatessa kannattaa panostaa laadukkaisiin tuotemerkkeihin, joihin on saatavilla useimmiten enemmän varaosia. Tyypillisimmin varaosina ostetaan uusi parila, lämmönjakopelti tai grilliritilä. Suosituimpia ja hyödyllisimpiä lisätarvikkeita kaasugrilleihin ovat suojapeitteet, pizzakivet ja grillausalustat.

Lue myös artikkelimme Parhaat kaasugrillit sekä Kaasugrillin turvallinen käyttö ja huolto.

Valikoimamme suosituimmat kaasugrillit

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.