Grillausvinkit
Grillaaminen on parhaimmillaan monipuolinen tapa valmistaa erilaisia herkkuja – niin kesällä kuin talvellakin. Kokeile rohkeasti uusia tapoja hyödyntää grilliäsi!
Savustaminen kaasugrillillä
Iso kaasugrilli mahdollistaa moniulotteisen kokkailun. Tiesitkö, että kaasugrillilläkin voi savustaa? Savustukseen tarvitset yksinkertaisimmillaan vain foliota ja savustuslastuja.
Laita folion päälle noin kourallinen kostutettua savustuslastuja. Tämä määrä riittää n. 30 minuutin savustukseen. Kääri folio hakkeen ympärille noin kolmen kerroksen verran, jotta se ei hajoa grillissä niin helposti. Folio kannattaa taitella hakkeen ympärille kolmion muotoiseksi nyytiksi, jolloin se on helppo asetella lämmönjakajan päälle. Ennen varsinaista asettelua katso vielä, että foliokuori jää hivenen ilmavaksi. Tällöin savu pääsee muodostumaan paremmin.
Voit käyttää savustamiseen mitä tahansa kaasugrilliä. Vain yhtä polttimoa käytetään savustuksessa. Ota ensin kaasugrillissä oleva ritilä pois, jotta voit laittaa folionyytin lämmönjakolevyn päälle. Pistele nyyttiin vielä puutikulla muutamia reikiä, jotta foliosta pääsee muodostumaan savua myös grillin puolelle. Kun asettelut lämmönjakolevylle on tehty, voit laittaa ritilän takaisin, kannen kiinni ja grillin lämpenemään. Ihannelämpötila savustuksessa on 100-130 °C.
Voit käyttää kaasugrillissä savustamiseen myös savustuslaatikkoa. Ota sivummaisen polttimen päällä oleva lämmönjakolevy pois ja laita savustuslaatikko sen tilalle. Jotkut savustuslaatikot voi asettaa myös suoraan grilliritilän päälle.
Pizzakivi tekee grillistä pizzauunin
Kotona voi tehdä ravintolatasoista pizzaa hyvällä pizzakivellä. Lämpösuositus pizzakiven kanssa on 300-350 °C. Kivi saa lämmetä grillin mukana ja täyden lämpövarauksen kivi saavuttaa 20 minuutissa täyslämmössä. Tällöin kivi on lähes yhtä kuuma kuin grillikin.
Pizzakivi on elintarvikehyväksytty. Sen päällä voi paistaa suoraan pizzan ilman leivinpaperia. Tarvitset vain pizzalapion, jolla saat pohjan siirrettyä kiven päälle ja pois. Täydellisen rapean pohjan täyslämpöisessä pizzakivessä saa jo kolmessa minuutissa. Aito italialainen pizza ei edellytä ruskettunutta juustoa, mutta toki tämä on vain makuasia.
Atulat, grillipihdit ja muut grillausvälineet
Grillipihtejä ja grillilastaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota tuotteiden laatuun. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut grillausvälineet ovat kestäviä ja konepestäviä. Pitkät varret lisäävät turvallisuutta.
Atuloilla eli grillipinseteillä saa hyvän otteen grillattavista. Atula on paljon näppärämpi kuin perinteiset grillipihdit, etenkin pieniä ruokia, kuten katkarapuja ja sieniä grillatessa, mutta niillä onnistuu mainiosti myös pihvien kääntely. Atulat ovat ehdottomasti myös paras apuväline keittiössä raaka-aineiden käsittelyyn ja tarjoilun asetteluun.
Grillaustelineet ja grillausalustat ovat oivat apuvälineet, kun haluat grillata monipuolisesti. Grillaustelineissä voi mm. kypsentää kätevästi grillikylkiä, paisteja ja kanaa. Telineet toimivat myös loistavasti ruokien lämmitykseen tai lämpimänä pitämiseen grilleissä, joissa ei ole lämpöhyllyä. Grillausalustat ovat taas omiaan helposti hajoavien ruokien, kuten vihannesten ja kasvisten grillaamisessa. Paistoalustoissa on usein rei’itykset, joiden kautta lämpö pääsee nousemaan ylös ja ylimääräinen neste valuu pois.