
Näin varaudut sähkökatkoon – 5 tärkeää vinkkiä
Sähkökatkot voivat yllättää, ja ilman ennakointia ne voivat aiheuttaa hankaluuksia arjessa. Hyvä varautuminen takaa, että pärjäät myös ilman sähköä. Kokosimme viisi tärkeää vinkkiä, joilla voit varmistaa kodin lämmön, ruoanlaiton ja yhteyksien säilymisen katkon aikana.
5.3.2025
1. Kotivara kuntoon | 2. Pidä koti lämpimänä | 3. Valoa pimeyteen | 4. Näin laitat ruokaa ilman sähköä | 5. Varavirta varmistaa yhteydet
Vinkki 1: Kotivara kuntoon
Kotivaralla tarkoitetaan kotona säilytettävää, ylimääräistä ruokaa, vettä ja muita tarvikkeita, joita voidaan tarvita äkillisen poikkeustilanteen sattuessa. Tällaisia voivat olla mm. läheisen sairastuminen tai sähkökatko, jolloin kaupat voivat olla kiinni. Kotivaraa tulisi olla vähintään 72 tunnin ajaksi, eli kolmeksi vuorokaudeksi kaikille kotitaloudessa asuville. Muista myös lemmikit! Kotivaran ei tarvitse olla hätävarasto, vaan ruokia, joita käytetään muutenkin ruoanlaitossa ja joiden tilalle ostetaan uudet tuotteet niiden loppuessa.
Millaisia ruokia kannattaa hankkia kotivaraan?
- Ruokia, joita käytät muutenkin (näin vältetään turha hävikki ja elintarvikkeiden pilaantuminen, kun hyödynnät kotivaran tuotteita arkiruoanlaitossa).
- Ruokia, joita voi syödä myös kylmänä (pähkinät, kuivatut hedelmät, makeiset, keksit, korput, hillot)
- Ruokia, jotka säilyvät pitkään (säilykkeet, kuiva-aineet, huoneen lämmössä säilyvät maidot ja juomat)
- Ruokia, joita on helppo valmistaa esim. retkikeittimellä (retkiruokapakkaukset, puuro)

Mitä kotivarassa on hyvä olla ruoan lisäksi?
- Juomavettä kaikille kotitaloudessa asuville kolmen vuorokauden ajaksi (ihminen tarvitsee päivittäin noin 2 litraa vettä)
- Puhtaita vesiastioita veden hakemiseen (kannellisia ämpäreitä tai kanistereita)
- Hygieniatarvikkeita (käsidesi, kosteuspyyhkeet)
- Retkikeitin
- Kynttilöitä ja tulitikkuja
- Ensiapupakkaus ja välttämättömät lääkkeet
- Joditabletteja
- Varavirtalähde (puhelimen latausta varten)
- Paristokäyttöinen tai ladattava radio ja taskulamppu
- Käteistä rahaa
- Jauhesammutin ja sammutuspeite
Kätevät ja tehokkaat taskulamput
Vinkki 2: Pidä koti lämpimänä
Pitkän sähkökatkon aikana asunnon lämpötila saattaa laskea tukalan alas. Takka ylläpitää hyvin lämpöä, mutta jos huoneistossa ei ole tulisijaa, voidaan lämpöä tuottaa esimerkiksi kaasulämmittimellä. Myös kynttilät tuottavat jonkin verran lämpöä. Bensiini- tai dieselkäyttöisellä aggregaatilla voi tuottaa sähköä siirrettävälle lämmityslaitteelle, kuten sähköpatterille, mutta aggregaatti pitää sijoittaa ulos.
Kodin lämpötilan laskiessa pue kunnolla vaatetta päälle, sulje ikkunat ja ulko-ovet huolellisesti ja tuki mahdolliset aukot viltein tai kankain. Läheisyys lämmittää, joten jos joudut viettämään yön kylmässä asunnossa, kannattaa käpertyä perheenjäsenten kanssa saman peiton alle nukkumaan. Vilteistä tehty teltta eristää jonkin verran lämpöä, ja sen alla nukkuessa voi tuntea olonsa lämpimämmäksi kuin huoneilmassa.


Vinkki 3: Valoa pimeyteen – Parhaat keinot sähkökatkon hämäryyteen
Taskulamput, otsalamput ja kynttilät ovat perinteisiä valonlähteitä sähkökatkon varalle. Varaparistoja ja tulitikkuja kannattaa pitää aina varastossa ja helposti saatavilla. Säilytä taskulamput tutussa, helposti pimeässäkin löydettävässä paikassa, jonka kaikki perheenjäsenet tietävät.
Lisäksi kannattaa hankkia tehokkaasti valoa tuottava ladattava pöytävalaisin tai lyhty, joita käytetään usein myös terassivalaisimina. Akkukäyttöinen valaisin toimii normaalisti hyvänä lisävalonlähteenä ulkona ja tunnelmavalaisimena, mutta sähkökatkon aikana se valaisee tehokkaasti pienen huoneen.


Ladattavat valaisimet – Valaistusta sähkökatkon varalle
Otsalamput – Varmista näkyvyys
Vinkki 4: Näin laitat ruokaa ilman sähköä
Joissain kodeissa saattaa olla puuhella tai liesikamiina, mutta jos omasta kodista ei löydy puulämmitteistä ruoanlaittokalustoa, kannattaa miettiä luovasti. Myös takassa voidaan hauduttaa ruokia vuoassa tai folion sisällä. Grillaus on niin ikään kätevä tapa valmistaa ruokaa sähkökatkon aikana. Jos uusi grilli on hankintalistalla, kannattaa harkita sivukeittimellä varustettua kaasugrilliä, joka muuntautuu ulkokeittiöksi mahdollistaen lähes kaiken ruoanvalmistuksen ilman sähköä.
Helppoja ruokia sähkökatkon aikana ovat esimerkiksi nopeasti valmistettavat puurot, lämmitettävät valmisruoat sekä retki- ja kuivaruoat, joihin lisätään vain kuuma vesi. Veden saa kiehautettua näppärästi grillissä, retkikeittimellä, kaasupolttimella, kaasukeittolevyllä tai Aromipesässä. Retkikeitintä voidaan käyttää turvallisesti myös sisätiloissa, kun huolehditaan palamattomasta ja tukevasta alustasta, riittävästä ilmanvaihdosta ja pidetään sammutusvälineet lähellä.


Retkikeittimet – Varmista ruoanlaitto ilman sähköä
Kaasugrillit sivukeittimellä
Termospullot – Pidä juomat lämpiminä
Vinkki 5: Varavirta varmistaa yhteydet – Näin pidät laitteet toiminnassa sähkökatkon aikana
Varsinkin taajaman ulkopuolella asuvilla myrskyjen ja muiden luonnonilmiöiden aiheuttamien pitkien sähkökatkojen varalle kannattaa harkita aggregaattia. Aggregaatti tuottaa sähköä bensiini- tai dieselmoottorilla. Aggregaatin tuottamalla sähköllä voidaan käyttää lähes kaikkia sähkölaitteita, kuten kylmälaitteita, sähköpatteria tai ladata puhelinta tai tietokonetta. Huomioi kuitenkin, että aggregaatin tehon pitää vastata samaan aikaan käytettävien laitteiden yhteenlaskettua virrankulutusta. Aggregaattia voidaan hyödyntää sähkökatkojen lisäksi esim. sähköttömällä kesämökillä – sillä saa sähkön sinne missä sitä ei ennestään ole.
Jos harkitset aggregaatin ostamista, varmin valinta on invertteriaggregaatti. Se tuottaa ns. siniaaltosähköä, joka on samaa mitä yleinen sähköverkko tarjoaa. Invertteriaggregaattia voidaan käyttää turvallisesti myös herkkien laitteiden, kuten puhelimen ja tietokoneen kanssa.
